Az alábbi gomb megnyomásával és adataim elküldésével hozzájárulok ahhoz, hogy kapcsolatfelvétel céljából elküldött adataim kezeljék.
  A teljes adatvédelmi szabályzat megismerése érdekében kattintson ide.

  Mindenszentek ünnepe: a hagyomány életben tartása

  Mindenszentek ünnepe: a hagyomány életben tartása

  Időtálló hagyomány

  Mindenszentek napja keresztény ünnep, és Magyarországon munkaszüneti nap. Történetét legalább a hetedik század elejéig vissza lehet vezetni, amikor IV. Bonifác pápa kijelölt egy napot, amikor az összes mártírról megemlékeztek. A következő évszázadok folyamán az ünnepet kiterjesztették az összes szentre és a napját november elsejére tették.

  Az évek múlásával az ünnep egy olyan időszakká alakult át, amikor az emberek lerótták tiszteletüket az elhunyt szeretteik előtt és imádkoztak értük. Az ünnepre már nem volt elég egy nap, ezért november másodikát kinevezték halottak napjának. Sok, manapság is létező hagyomány alapja, hogy az elhunytak lelke ebben az időben közel van hozzánk, és az élők ilyenkor tehetnek azért, hogy a létezésüket kényelmesebbé tegyék, és segítsenek nekik megtalálni a mennyországba vezető utat.

  Modern ünnep

  Manapság mindenszentek napja a családoké, valamint annak az ideje, hogy kegyelettel adózzunk a megboldogultak emlékének. A legtöbb bank, vállalat és iskola zárva van, mivel az emberek ilyenkor elutaznak elhunyt rokonaik sírjához.

  A családok együtt mennek a temetőkbe, ahol szeretteik nyugszanak. Gyertyákat gyújtanak a néhai rokonok és más holtak emlékére, így az ünnep idején gyertyafény világítja meg az egyébként sötét őszi éjszakákat. Csodálatos látvány, fényességet hoz a komor ünnepbe.

  A gyertyákon kívül virágokat vagy koszorúkat is szokás elhelyezni a sírokon. Ilyenkor sokféle virág látható a temetőkben, de a halottak tiszteletére megfelelőnek tartott, népszerű temetői virág, a krizantém, különösen elterjedt mindenszentek napján. Habár nagy gondot fordítanak a hozzátartozók sírjaira, az emberek a közéleti személyiségek temetkezési helyeit is feldíszítik, és azokét is, akiket elfelejtettek.

  Minden ünnep része az étel, és mindenszentek napja sem kivétel. A kenyér sok helyen számít alapvető élelmiszernek, és a múltban gyakran osztották meg a kenyeret a temetőknél ácsorgó koldusokkal. Néhol cukorkát és más csemegét is szoktak árulni, hogy egy kis édességet vigyenek az ünneplésbe.  A családok jellemzően együtt étkeznek, és esetleg plusz terítéket tesznek fel az elhunyt családtagok részére.

  Mindenszentek napját a családok együtt töltik és megemlékeznek a halottakról, de ez egyben vallási ünnep is. A római katolikusok számára az ünneplés fontos része a mise.

  Megbecsülés és örökség

  Miközben a Halloween népszerűsége az utóbbi időben egyre terjed, mindenszentek jelentősége sem csökken. Mindez köszönhető az idősebb generációknak, akik továbbadják a hagyományaikat, valamint az ünnep családi és vallási életben betöltött fontos szerepének.

  Az ünnep a temetőkre helyezi a hangsúlyt, ezért komornak tűnhet, de a halál elengedhetetlen része az életnek, és mindenszentek napja előtérbe hozza ezt a tényt. Amikor mi eltávozunk, az örökségünk marad utánunk. Ha nem rejtőzünk el a halál elől, lehetőségünk lesz megbecsülni elődeinket.

  Az időben meghozott fontos pénzügyi döntésekkel pedig azokat is megbecsülhetjük, akik tovább élnek akkor, amikor mi már nem vagyunk.

  Tudjon meg többet arról, hogyan hozhat most megfontolt döntéseket azért, hogy gondoskodjon a szeretteiről, miközben saját örökségét is gazdagítja.


  A blogon található tartalom csak tájékoztatásul szolgál, és az nem minősül pénzügyi tanácsadásnak. Bár az itt található információk pontossága és teljessége érdekében minden ésszerű erőfeszítést megteszünk, a 4Life Direct kizárja a felelősségét a nyomdahibáért, elavult információért vagy hibákért.