Az alábbi gomb megnyomásával és adataim elküldésével hozzájárulok ahhoz, hogy kapcsolatfelvétel céljából elküldött adataim kezeljék.
  A teljes adatvédelmi szabályzat megismerése érdekében kattintson ide.

  10 hasznos tipp a biztonságos utazáshoz

  Már csak néhány nap és itt a húsvét: valószínűleg már Ön is készül a szeretteivel közös húsvéti programra, aminek jó eséllyel része (kisebb vagy nagyobb mértékben) az utazás. Ebben az időszakban azonban mind a közúton, mind a tömegközlekedési eszközökön utazók száma drasztikusan megnő; ezért nagyon fontos, hogy előrelátóan megtegyen minden szükséges óvintézkedést, hogy Ön és családja egyaránt a lehető legnagyobb biztonságban legyen.

  Összegyűjtöttünk néhány hasznos ötletet és információt, amikkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy Ön és családja szabadságukat zökkenőmentesen tölthessék el és az utazás teljes időtartama alatt a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

  Olvasson tovább a hasznos információkért.

   

  Utazás közúton

  Ha úgy tervezte, hogy az idei húsvéti szabadság alkalmából autóval kel útra, nem árt, ha néhány dolgot ellenőriz és néhány alapvető óvintézkedést megtesz, mielőtt útra kelne. Ez különösen ajánlott az évnek ebben a szakában, amikor az utakon közlekedő járművek száma lényegesen több, mint egyébként.

  Kövesse lenti ötleteinket, hogy biztonságosan, és minden lehetséges problémára felkészülten utazhasson:

   

  1. Előre tervezze meg utazását!

  Annak érdekében, hogy az utazás közben csak a vezetésre koncentrálhasson és minden körülmények között kézben tartsa az eseményeket, jó előre tervezze meg az útvonalat! A tervezéssel elkerülhető, hogy az utolsó pillanatban kelljen elhamarkodott és kapkodó döntéseket hoznia a volán mögött - ez ugyanis jelentősen növeli egy közlekedési baleset bekövetkeztének kockázatát.

  Különösen az év olyan időszakaiban, mint például a húsvét, amikor Ön is nagyobb valószínűséggel kel útra addig ismeretlen tájakon, járatlan utakon, az útvonal előzetes megtervezésével elkerülhetőek a vezetés során az utolsó pillanatban hozott hirtelen és váratlan döntések, amivel meglepheti a többi sofőrt - és egyúttal sokszorosára növelheti annak esélyét, hogy közlekedési baleset részese legyen.

   

  2. Tartson pihenőt!

  A húsvéti szabadságot kihasználva sok család indul a megszokottnál hosszabb utazásra. Fontos, hogy vezetés közben ne tegye ki magát túlzott megerőltetésnek, ne vezessen túl hosszú távon, túl hosszú időn keresztül megfelelő pihenő nélkül!

  Az általános tanács szerint, vezetés közben legalább 3 óránként érdemes megállni egy kis felfrissülésre, hogy le tudja küzdeni a pihenő nélküli, hosszas vezetés okozta olyan tüneteket, mint a fáradtság és a koncentrálóképesség csökkenése.

  A kulcsszó a túlzott megerőltetés elkerülése: ne kapkodjon, és ne próbálja meg minél gyorsabban letudni az utazást, ha fáradtnak vagy kimerültnek érzi magát! Ilyenkor tartson legalább 15 perces pihenőt, szálljon ki az autóból és szívjon egy kis friss levegőt. Túl sok baleset következik be amiatt, hogy a sofőrök nem a megfelelő módon reagálnak a megszokottnál hosszabb ideig tartó vezetés hatásait érezve. Idén húsvétkor ne essen Ön is ebbe a csapdába!

   

  3. Végezze el az alapvető ellenőrzéseket az autóján!

  Bármilyen járművet is használjon, a megszokottnál hosszabb utazásokat megelőző ellenőrzések és karbantartási munkák nélkülözhetetlenül fontosak az Ön biztonsághoz és ahhoz, hogy utazását szükségtelenül ne szakítsa meg semmilyen műszaki meghibásodás vagy más probléma.

  Kövesse a vezető autógyártók tanácsait és alaposan ellenőrizze járművének legfontosabb alkatrészeit indulás előtt! Fordítson különös figyelmet a keréknyomásra, az olaj- és hűtőfolyadék szintjére, a fényszórók és az ablaktörlők megfelelő működésére, valamint győződjön meg róla, hogy rendelkezésre állnak azok az alapvető alkatrészek, amikkel (ha mégis bekövetkeznének) apróbb meghibásodásokat Ön is meg tud javítani.

   

  4. Aludja ki magát!

  A National Highway Traffic Safety Administration (Nemzeti Közúti Közlekedés-biztonsági Hivatal) által végzett felmérés szerint évente mintegy 100,000 baleset bekövetkeztében játszik szerepet a sofőr fáradtsága1, ezért rendkívül fontos, hogy a hosszú utazás előtt megfelelően pihentető éjszakai alvásban legyen része, hogy vezetés közben kipihent és éber legyen.  Ha megteheti, azonnal adja át a kormányt a család másik tagjának, ha az álmosság első jeleit észleli magán! Nagyobb biztonságban van, ha a hosszú út során a vezetés felelősségét megosztja valaki mással.

   

  5. Csomagoljon okosan!

  Még akkor is, ha csak egy pár napos húsvéti kirándulásról van szó, néha elképesztő mennyiségű holmit kell bepakolni az autóba. De legyen körültekintő: ne terhelje túl a járművet és kerülje a súly egyenlőtlen elosztását - ettől ugyanis az autó kiegyensúlyozatlanná válhat, ami megnehezíti a megfelelő manőverezést, ha egy esetleges közúti baleset elkerüléséhez gyorsan kell reagálnia. A legfontosabb, hogy az utazásra a lehető legkevesebb súlyt cipelje magával. Válogassa meg gondosan és körültekintően, mik a húsvéti kirándulás során nélkülözhető holmik, így csökkentheti a járműve terhelését.

   

  Utazás tömegközlekedési eszközökkel

  6. Tervezzen előre!

  Hogy minimumra csökkentse egy baleset bekövetkeztének esélyét a tömegközlekedési eszközök igénybevétele során, tervezze meg útvonalát jó előre: így biztos lehet benne, hogy az utolsó pillanatban nem kell rohannia a busz vagy vonat után, ez ugyanis könnyen vezethet felesleges és egyébként elkerülhető balesethez.

  Használjon online elérhető útvonaltervezőt, hogy pontosan tudja, mikor és hol kell átszállnia. Utazását úgy tervezze meg, hogy minden megállónál bőven elég idő álljon rendelkezésére, így elkerülheti a szükségtelen kapkodást és rohanást, ami jócskán megnöveli egy baleset bekövetkeztének kockázatát.

   

  7. Gondosan válassza meg utazása időpontját!

  Hogy teljes biztonságban lehessen a tömegközlekedési eszköz igénybevétele során, érdemes utazása pontos időpontjára is figyelemmel lennie. Bizonyos tömegközlekedési eszközök állomásai és közlekedési csomópontok, amiket útja során érintenie kell, a csúcsidőszakokban igen zsúfoltak lehetnek; márpedig a hatalmas túlterheltség sokszor jócskán megnöveli a balesetek és egyéb kellemetlenségek bekövetkeztének esélyét. Ha megoldható anélkül, hogy húsvéti szabadságának programját teljesen felborítaná, tervezze meg gondosan utazásának pontos időpontját, hogy a legforgalmasabb tömegközlekedési csomópontokat a csúcsidőn kívül érintse. Gondolja át azt is, hol merülhetnek fel a legnagyobb valószínűséggel az Ön és családja biztonságát veszélyeztető kockázatok az utazás során - és tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket!
  8. Vegye számításba a balesetek leggyakoribb formáit!

  A tömegközlekedés során elszenvedett balesetek gyakran elkerülhetők, ha tisztában van vele, mik az egyes közlekedési eszközökön leggyakrabban bekövetkező baleset-típusok. A megfelelő tudás birtokában Ön jobban megértheti, mire kell különösen odafigyelnie, és jó előre át tudja gondolni azt is, mi a legjobb stratégia, amelynek segítségével Önmagát és családját is biztonságban tudhatja az út egésze során.

  Hogy segítsünk Önnek átgondolni a fentieket, álljon itt néhány példa: buszon való utazás esetén a gerinc „ostorcsapás-szerű” (a fej gyors előre- és hátracsapódásából eredő) sérülése az egyik kulcsfontosságú kockázat. Mivel a tömegközlekedésben résztvevő buszokon nincs biztonsági öv, ha a jármű ütközés részese lesz, jelentősen megnő a fenti sérülés kockázata.

  A vonatok esetében, azok lényegesen nagyobb utazási sebessége miatt, egészen más problémákkal kell számolnunk. Itt a legfontosabb, hogy csomagjai és személyes tárgyai megfelelően rögzítve legyenek, és ne repkedjenek szerteszét egy esetleges nagy sebességű ütközés esetén.  A vonatokon elszenvedett leggyakoribb sérülések az ütközések során elszenvedett csonttörések és koponyasérülések; ezért figyeljen oda, hol és hogyan ülnek szerettei, mi van a közvetlen környezetükben, különös tekintettel az éles szélű vagy kemény felületű tárgyakra, amik nekiütődés esetén problémát okozhatnak.

   

  9. Figyeljen oda a környezetére!

  A tömegközlekedési eszközök és saját járművének igénybevétele között az egyik legfontosabb különbség, hogy a tömegközlekedési eszköz kapcsán hiányzik a saját kezűleg elvégzett ellenőrzés és karbantartás nyújtotta biztonságérzet luxusa; kénytelen másra bízni a saját és családja biztonságához szükséges feltételek megteremtését.

  A fentieket észben tartva, legyen különösen éber és szemfüles az adott tömegközlekedési eszközre való felszállás és elhelyezkedés során: bizonyosodjon meg róla, hogy minden megfelelően karbantartott és nincs olyasmi a környezetében, ami szükségtelen biztonsági kockázatot jelentene. Ellenőrizze, hogy nincs-e például törött ülés, amivel valaki megvághatja magát, a földön kiömlött étel vagy folyadék, amin bárki elcsúszhat, megrepedt vagy rosszul kijavított ablaküveg vagy más berendezési tárgy, ami problémát jelenthet.

  10. Legyen felkészült minden eshetőségre!

  Sajnos azonban még akkor is érheti baleset, ha megtesz minden szükséges lépést és óvintézkedést annak érdekében, hogy saját magát és családját a lehető legnagyobb biztonságban tudja egész évben, különösen ünnepek idején. A balesetek néha egyszerűen elkerülhetetlenek: ezért is fontos, hogy gondoskodjon a megfelelő védelemről és biztosítási fedezetről erre az esetre.

  Persze jó ötlet az is, hogy mindig magánál tartson egy alapvető elsősegély-felszerelést, amivel baleset esetén a sérültek a lehető leggyorsabban elláthatók, de gondoljon bele abba is, hogy hosszú távon milyen hatással lenne az Ön és családja életére egy tömegközlekedési baleset?

  Valahányszor az Ön számára ismeretlen terepen utazik, a balesetek és sérülések bekövetkeztének esélye mindig nagyobb; bölcsen teszi tehát, ha végiggondolja: mit tenne a családja, ha Ön az utazás során végzetes balesetet szenvedne el?

  Egész évben, és különösen ünnepek idején érdemes felkészülnie minden eshetőségre: mérlegelje józanul egy baleseti halál esetére szóló biztosítás megkötésének lehetőségét, hogy saját magát és családját biztonságban tudhassa bármely baleset bekövetkezte esetén.

  Ennek a biztosításnak az igazi előnye, hogy az utazás szempontjából zsúfolt időszakokban a normál biztosítási fedezet dupláját nyújtja gépjármű-balesetből eredő halál esetére; tökéletes eszköz tehát arra, hogy gondoskodjon családja védelméről olyankor, amikor Ön nagyobb eséllyel lesz közlekedési baleset részese.

  A Baleseti Halál Biztosítást a Red Sands Insurance Company (Europe) Limited nyújtja.  Tudjon meg többet a termékről weboldalunkon, ahol egyúttal visszahívást is kérhet.


  1 https://drowsydriving.org/about/facts-and-stats/


  A blogon található tartalom csak tájékoztatásul szolgál, és az nem minősül pénzügyi tanácsadásnak. Bár az itt található információk pontossága és teljessége érdekében minden ésszerű erőfeszítést megteszünk, a 4Life Direct kizárja a felelősségét a nyomdahibáért, elavult információért vagy hibákért.